Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ενέργειας

Φωτοβολταικά συστήματα - Φωτοβολταικά σε στέγες - Βιομάζα - Pellets
Βιομάζα - Μία καθαρά ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
gruk

Δείτε Επίσης

Testimonials

Lorem Ipsum is simply dummy text industry. Lorem Ipsum has been the. since the 1500s, when an unknown printer..

-Jhon Jhohonson, web designer

H ενέργεια της βιομάζας


Ένα κούτσουρο ξύλου δεν δίνει την ενέργεια του εκτός αν κάνουμε κάτι σε αυτό. Συνήθως τα ξύλα καίγονται για την παραγωγή θερμότητας. Η καύση είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να χρησιμοποιήσει κάποιος την ενέργεια που βρίσκεται αποθηκευμένη στη βιομάζα.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα τα ξύλα ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Τα ξύλα ζέσταιναν σπίτια και τροφοδοτούσαν τα εργοστάσια. Σήμερα, το ξύλο καλύπτει μόνο ένα μέρος από τις ανάγκες της χώρας μας για ενέργεια. Τα ξύλα δεν είναι η μόνη βιομάζα που μπορεί να καεί και να παράγει ενέργεια. Τα wood chips , τα πριονίδια, οι πίττες των φρούτων και των σπόρων, η κοπριά των ζώων, και τα υπολείμματα καλλιεργειών όπως οι κώνοι (cobs) καλαμποκιού μπορούν να καούν για την παραγωγή ενέργειας.

Τα σκουπίδια είναι μια ακόμα πηγή βιομάζας. Τα σκουπίδια μπορούν να καούν και να παράγουν ατμό και ηλεκτρισμό. Τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που καίνε σκουπίδια και κάθε άλλου είδους απόβλητα για τη δημιουργία ενέργειας ονομάζονται " waste - to - energy " εργοστάσια. Αυτά τα εργοστάσια είναι παρόμοια με τροφοδοτούμενα με άνθρακα εργοστάσια. Η αρχή λειτουργία τους είναι η ίδια, η μόνη τους διαφορά είναι το καύσιμο. Τα σκουπίδια δεν περιέχουν τόσο μεγάλη θερμογόνο δύναμη όπως ο άνθρακας. Χρειάζονται λοιπόν περίπου 4 kg σκουπιδιών για να εξισορροπήσουν την ενέργεια 1 kg κάρβουνου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, γρήγορα αναπτυσσόμενες καλλιέργειες όπως η καλλιέργεια του Μίσχανθου, χρησιμοποιούνται κυρίως για την θερμογόνο τους δύναμη (βλ. πίνακα)

Ενεργειακή ΚαλλιέργειαΘερμογόνος δύναμη (ΜJ/kg)Απόδοση σε ξηρή βιομάζα (τόνοι/στρέμμα)
Ευκάλυπτος19.01.8-3.2
Ψευδακακία19.40.24-1.34
Καλάμι18.6 2.0-3.0
Μίσχανθος17.30.8-3.0
Αγριοαγκινάρα14.51.7-3.3
Switchgrass17.42.6

Πηγή: Ενεργειακές καλλιέργειες για την παραγωγή βιοκαυσίμων στην ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΠΕ

Τον τελευταίο καιρό οι επιστήμονες ερευνούν δρόμους στην καλλιέργεια υδρόβιων ενεργειακών φυτών όπως τα φύκια


Διαβάστε περισσότερα :
Τι είναι βιομάζα
Η χημική σύσταση της βιομάζας
Αύξηση της πυκνότητας της βιομάζας και που χρησιμοποιείται